Duidelijkheid over gewenst inkomen bij start bedrijf

Gepubliceerd op 12 oktober 2020 om 12:59

Bij het starten van een bedrijf hoort ondernemerschap. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent of er voldoende inkomen binnenkomt. Voorkom financiële en persoonlijke spanningen. Zorg dat je inkomen voldoende is om de lopende huishoudelijke uitgaven te betalen . Goed inzicht in het benodigde ondernemersinkomen is daarom essentieel voor een succesvolle start van je bedrijf. 

De situatie

We zitten aan tafel met Daan. Hij werkt als marketing directeur bij een hightech bedrijf in microscopie. Daan is getrouwd met Elles, ze hebben een zoon. Daan heeft een aardig bedrag aan spaargeld en aandelen opgebouwd. Hij overweegt om voor zich zelf te beginnen als consultant in de hightech sector.

Wat moet ik als zelfstandig consultant verdienen om
prettig te kunnen leven?

Het probleem

De winst van het consultancybureau is bij aanvang nog onzeker. Hoe kan Daan toch een goede inschatting maken van het ondernemersinkomen dat hij nodig heeft met een doorkijk naar de toekomst? 

De oplossing

De eerste stap  is een analyse van de huidige privé-uitgaven en de inkomensgevolgen doordat Daan stopt bij zijn werkgever. Ook de opstartkosten als zelfstandig consultant horen bij deze analyse.

Uit de analyse blijkt dat het gezin privé jaarlijks € 16.000 te kort gaat komen, als ze geen actie ondernemen. Mogelijke acties zijn de privé uitgaven te verlagen en/of het consultancy-inkomen te verhogen en voor langere tijd te borgen.

Daarom onderzochten we als tweede stap een aantal besparingsmogelijkheden. We maakten een aantal berekeningen met betrekking tot aflossing van de hypotheek om de maandelijkse hypotheeklasten te verlagen. Uit de berekeningen volgt ons advies om af te lossen omdat daarmee de hypotheeklasten dalen en het netto besteedbaar inkomen stijgt met € 650 per maand. Dat geeft Daan voldoende financiële ruimte om te starten met zijn bedrijf.

De meerwaarde van Comprato

Daan en Elles weten op grond van onze analyse op welke privé-uitgaven ze kunnen besparen. Mede door een aflossing op hun hypotheek kunnen ze hun uitgaven terugbrengen naar het noodzakelijke niveau. Verder zoekt én vindt Daan voor zijn consultancybureau een klant die hem een langdurige opdracht geeft, zodat zijn inkomen voor een langere periode geborgd is. Dat geeft rust.

Heb jij goed zicht op jouw netto-inkomen als ondernemer?

Ben je van plan om een bedrijf te starten? Zorg dat je goed zicht hebt op welk inkomen je privé nodig,  vóórdat je begint . Dan weet je wat je elke maand aan inkomen nodig hebt. Neem gerust contact op. We rekenen je graag voor wat jij in jouw situatie aan netto-inkomen nodig hebt.

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen met het starten van een bedrijf?

De klantverhalen zijn echt, de namen zijn fictief vanwege onze geheimhoudingsplicht. Wil je meer weten naar aanleiding van deze klantverhalen? Neem dan contact met ons op.