Fors belastingvoordeel door advies: van B.V. naar eenmanszaak

Gepubliceerd op 10 augustus 2020 om 09:27

Het maakt fiscaal nogal wat uit of je kiest voor een B.V., v.o.f. of eenmanszaak als rechtsvorm voor jouw bedrijf. Plus: In de loop van de tijd kan een eerder gekozen rechtsvorm fiscaal niet meer de gunstigste zijn. Zeker als er iets ingrijpends gebeurt, zoals de verkoop van bedrijfsgrond. Dan wordt duidelijk of het bedrijf fiscaal nog in de juiste jas zit.

De situatie

We zitten aan tafel met Jan, directeur en eigenaar van een B.V. die machines reviseert. De B.V. draait jaarlijks verlies, mede doordat de B.V. fiscaal verplicht is om een behoorlijk salaris aan de directeur te betalen.

Het bedrijf staat midden in een woonwijk en neemt wat grond in beslag. De gemeente wil hem daar weg hebben. De grond en de gebouwen zijn van de directeur zelf. Hij verhuurt die aan zijn B.V. Een projectontwikkelaar wil de grond voor veel geld kopen.

Hoe kan ik mijn grond fiscaal het gunstigste verkopen?

Het probleem

Omdat de grond en gebouwen voor de directeur als pseudo-bedrijfsvermogen (zogenaamd ter beschikking gestelde bezittingen) golden, zou hij over de verkoopwinst ad € 548.000 52% inkomstenbelasting moeten betalen!

De oplossing

De oplossing was om het bedrijf in de B.V. eerst terug te laten keren naar de directeur in privé. Door gebruik te maken van deze speciale belastingfaciliteit kan dat fiscaal geruisloos en zonder belastingheffing. Het bedrijf uit de B.V. en de grond en gebouwen van de directeur smolten fiscaal vervolgens samen tot één bedrijf. 

Daarmee gingen de verliezen van de B.V. ook voor € 288.000 over naar de directeur zelf. De directeur, nu ondernemer met een eenmanszaak, kon vervolgens de verliezen van de B.V. gebruiken om de verkoopwinst op de grond fiscaal te neutraliseren. En omdat zijn bedrijf vanaf dat moment een eenmanszaak was, werd ook de jaarlijkse belastingaanslag voor de directeur een stuk gunstiger. 

De meerwaarde van Comprato

De directeur bespaarde dankzij ons advies direct € 150.000 inkomstenbelasting op de verkoop van de grond. Daarnaast hield hij jaarlijks € 5.000 meer netto-inkomen uit zijn bedrijf over omdat hij de bedrijfswinst voortaan direct als eenmanszaak genoot.

Betaal jij teveel belasting?

Ben je directeur en/of aandeelhouder van een B.V. en maakt die elk jaar weinig winst of draait de B.V. zelfs verlies? Maak dan eens een afspraak. Wij rekenen graag voor hoeveel belasting je kunt besparen door een andere rechtsvorm te kiezen, bijvoorbeeld een v.o.f. of eenmanszaak. 

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen met de herstructurering van je bedrijf?

De klantverhalen zijn echt, de namen zijn fictief vanwege onze geheimhoudingsplicht. Wil je meer weten naar aanleiding van deze klantverhalen? Neem dan contact met ons op.