De verkoop van het bedrijf is het moment waarop een ondernemer de beloning voor zijn visie, doorzettingsvermogen en harde werken kan verzilveren. Het is belangrijk dat die verkoop succesvol is en hij er zoveel mogelijk aan overhoudt. Een goede voorbereiding voor de daadwerkelijke verkoop en goed advies en begeleiding tijdens de verkoop zijn daarom cruciaal.
De situatie
We zitten aan tafel met Pieter. Pieter is 15 geleden een Nederlands softwarebedrijf gestart. Zijn bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot de meest innovatieve speler in zijn niche in West-Europa. Het bedrijf is zeer winstgevend. Pieter wil nu graag de waarde van zijn bedrijf gaan verzilveren. Hij wil daarna nog wel een tijdje als directeur betrokken blijven. Pieter woont al ruim 30 jaar in België. De aandelen van het softwarebedrijf zijn in handen van zijn Nederlandse tussenhoudster-B.V. De aandelen van die tussenhoudster-B.V. zijn in handen zijn Belgische Beheer-B.V.B.A., waarvan hij alle aandelen heeft.
Hoe kan ik zoveel mogelijk geld in privé overhouden
aan de verkoop van mijn bedrijf?
Het probleem
De verkoopopbrengst van de aandelen van het softwarebedrijf komt toe aan de tussenhoudster-B.V. en niet aan Pieter in privé. Hoe kan dat geld toch bij Pieter in privé terechtkomen met zo min mogelijk belastingheffing?
De oplossing
De eerste stap van de oplossing is al gezet bij de oprichting van het softwarebedrijf. Wij adviseerden toen de vennootschappelijke structuur die we hiervoor beschreven. Daardoor kan de Nederlandse tussenhoudster-B.V. de aandelen in het softwarebedrijf vrij van Nederlandse vennootschapsbelasting verkopen. Ook heffing van Nederlandse en Belgische inkomstenbelasting bij de verkoop is door deze structuur vermeden. Die heffing had wel plaatsgevonden als Pieter rechtstreeks aandeelhouder in het softwarebedrijf was geweest.
De Nederlandse tussenhoudster-B.V. keerde de verkoopopbrengst zonder heffing van Nederlandse dividendbelasting en nagenoeg geen Belgische vennootschapsbelasting als dividend uit aan de B.V.B.A. Daarmee zat de opbrengst in de B.V.B.A.
Op grond van een toenmalige speciale Belgische regel kon Pieter vervolgens de B.V.B.A. liquideren met slechts 10% Belgische dividendbelasting. Het geld had hij nu in privé! Had Pieter geen Belgische Beheer-B.V.BA. gehad, dan had hij over de verkoopopbrengst 15% Nederlandse dividendbelasting en Belgische inkomstenbelasting moeten betalen.
Tenslotte adviseerden wij Pieter om een nieuwe Belgische Beheer-B.V.BA. op te richten, die weer een nieuwe tussenhoudster-B.V. oprichtte. Pieter stortte een deel van de verkoopopbrengst in die B.V.B.A., die het geld weer in de tussenhoudster-B.V. stortte. De tussenhoudster-B.V. nam met dit geld 12,5% van de aandelen in het softwarebedrijf tegen de reële waarde van die aandelen. Op die manier blijft Pieter profiteren van de nieuwe waardegroei van het softwarebedrijf.
De meerwaarde van Comprato
Door ons advies en begeleiding kreeg Pieter het grootste deel van de verkoopprijs privé in handen. Hij bespaart daarmee ruim 0,8 miljoen euro aan Nederlandse en Belgische inkomstenbelasting.
Heb je goed nagedacht over hoe je je bedrijf het beste kunt verkopen?
Ben je van plan om jouw bedrijf in de nabije toekomst te verkopen? Start op tijd met het goed inrichten en optimaliseren van de vennootschappelijke structuur, de organisatie en resultaten van jouw bedrijf. Denk na over wie de beste koper zou zijn en zorg dat jouw bedrijf er goed voorstaat op de aspecten die de koper belangrijk vindt. Dat vergroot ook de kans op een succesvolle verkoop.
Als de daadwerkelijke verkoop start: laat je adviseren over hoe je de verkoop fiscaal, juridisch en financieel het beste kunt vormgeven. We adviseren je graag.
Wil je weten hoe we jou kunnen helpen met het verkopen van je bedrijf?
De klantverhalen zijn echt, de namen zijn fictief vanwege onze geheimhoudingsplicht. Wil je meer weten naar aanleiding van deze klantverhalen? Neem dan contact met ons op.